ضد آفتاب چیست و چرا باید از آن‌ استفاده کرد؟

یک ضد آفتاب، محصولی است که برای محافظت از پوست دربرابر تأثیرات مخرب خورشید، مورداستفاده قرار می‌گیرد. مصرف این محصول به جلوگیری از آفتاب‌سوختگی و پیری زودرس کمک می‌کند. همچنین، ضدآفتاب‌ها به کاهش خطر ابتلا به سرطان پوست و واکنش‌های و حساسیت‌های پوستی کمک می‌کنند.

۱. بهترین درجه SPF چیست و بالاتر بودنش چه اهمیتی دارد؟

اگر برای خرید بهترین کرم ضد آفتاب در گوگل جستجو یا از دوستان و آشنایان‌تان پرس‌وجو کرده باشید، حتماً نام SPF به گوش‌تان خورده است؛ SPF یعنی عامل محافظتی دربرابر خورشید. می‌توان این‌طور گفت که هرچه یک کرم ضدآفتاب، SPF بالاتری داشته باشد و از آن استفاده کنید، اشعه‌های مضر خورشید کمتر می‌توانند به پوست‌تان آسیب برسانند. برای مثال، یک کرم ضد آفتاب با SPF 30 یا SPF 50 می‌تواند جلوی ۹۷ یا ۹۸ درصد از اشعه‌های مضر خورشید را بگیرد تا به پوست‌تان ضرری نرسد.

کارشناسان می‌گویند، ادعای محافظت ۱۰۰ درصدیِ مراقبت از پوست از سوی سازندگان کرم‌های ضدآفتاب دروغی بیش نیست؛ این کرم‌ها صرفاً می‌توانند در نقش یک بادی‌گارد برای پوست‌تان ظاهر شده و اجازه دهند مدت‌زمان بیشتری را با خیالی آسوده زیر نور خورشید سپری کنید.

۲. چطور این کرم‌ها از پوست ما محافظت می‌کنند؟

اشعه‌های نورانی مختلفی از سوی خورشید، ساطع می‌شود که دوتای‌ آنها مقصر آسیب‌ رسیدن به پوست ما هستند: ماورابنفش A (UVA) و ماورابنفش B (UVB).

اشعه‌های ماورابنفش B طول موج کوتاه‌تری داشته و از شیشه‌ها عبور نمی‌کنند، اما باعث ایجاد آفتاب‌سوختگی می‌شوند. اما اشعه‌های ماورابنفش A خطرناک‌ترند، چون از شیشه‌ها عبور می‌کنند و بدون اینکه در پوست‌تان احساس سوزش کنید، به شما آسیب می‌رسانند.

برای همین است که موقع خرید بهترین کرم ضد آفتاب ایرانی یا اگر به دنبال بهترین مارک ضد آفتاب خارجی هستید، روی بسته‌بندی محصول چشم‌تان باید به دنبال این نوشته‌ها باشد:
«کرم ضد آفتاب با پوشانندگی بالا/طیف گسترده/همه طیف‌ها/چندطیفی» و «محافظ دربرابر UVA و UVB»

۳. PA در ضد آفتاب چیست و چه تفاوتی با SPF دارد؟

عدد SPF که درباره‌اش توضیح دادیم، سطح محافظت از پوست شما دربرابر اشعه ماورابنفش B را نشان می‌داد، اما عدد PA که حتماً روی بسته‌بندی کرم‌های ضد آفتاب آن را می‌بینید، نشان می‌دهد که قدرت مراقبت از پوست‌ یک کرم ضد آفتاب دربرابر اشعه ماورابنفش A چقدر است. سیستم رتبه‌بندی PA به صورت زیر است:

PA+: محافظت سطح پایین دربرابر UVA
PA++: محافظت سطح متوسط دربرابر UVA
PA+++: محافظت سطح بالا دربرابر UVA
PA++++: محافظت فوق‌العاده بالا دربرابر UVA
پس روی بسته‌بندی یک کرم ضدآفتاب به دنبال PA+++ و بالاتر باشد. در ضمن خود PA به معنای «درجه محافظت دربرابر UVA» می‌باشد.

۴. فرق بین یک ضد آفتاب شیمیایی و یک ضد آفتاب مینرال چیست؟

شاید به گوش‌تان تازگی داشته باشد؛ اما با توجه به مواد تشکیل دهنده کرم ضد آفتاب، دو نوع از آن‌ها در بازار وجود دارد:

کرم ضد آفتاب فیزیکال (مینرال)
دو مواد موثره‌ موردتایید برای ساخت یک کرم ضد آفتاب وجود دارد: روی اکسید و تیتانیوم اکسید. گفته می‌شود یک کرم ضد آفتاب مینرال روی پوست‌تان یک سد محافظ ایجاد می‌کند تا اشعه‌های ماورابنفش از بدن شما دور شوند؛ توان واقعی این کرم‌ها نیز جذب موفق ۹۵ درصدیِ نور آفتاب برای مراقبت از پوست است.
معمولاً بعد از استفاده از کرم‌های ضد آفتاب فیزیکی اثر سفیدی روی پوست‌تان می‌ماند. در ضمن، درست است که به این کرم‌ها، برچسب «طبیعی» بودن زده می‌شود، اما برای اینکه محتویات کرمی‌شان بتواند به نرمی و ملایمت روی پوست‌تان پخش شود، در ترکیبات‌شان از مواد شیمیایی هم استفاده شده است.

۵. چندوقت یک بار باید از کرم‌های ضدآفتاب استفاده کرد؟

بعد از اینکه صبح‌ها دندان‌تان را مسواک زدید، سریعاً کرم ضدآفتاب را بردارید و آن را روی بدن‌تان بمالید؛ پس ۳۶۵ روز سال باید این کار را انجام دهید. بیشتر ما با وجود اینکه ظهرها یا بعدازظهرها در معرض نور خورشید قرار داریم، به اندازه کافی از کرم‌های ضد آفتاب استفاده نمی‌کنیم.

اگر به ساحل رفته‌اید و می‌خواهید آفتاب بگیرید هم هر دو ساعت یک بار باید تمام بدن و صورت‌تان را با یک کرم ضدآفتاب ماساژ دهید. به طور تقریبی می‌توان گفت برای پوشش تمام سطح بدن خود با یک کرم ضد آفتاب به ۳۰ میلی‌لیتر در هر دو ساعت احتیاج پیدا می‌کنید. البته اگر خیلی صبور نیستید و انجام این کار برایتان سخت است، می‌توانید از یک اسپری ضد آفتاب استفاده کنید.

اینکه درجه رنگ پوست‌تان چطور است، تیره است یا روشن، ارتباطی با استفاده از یک کرم ضد آفتاب ندارد. همه افراد صرف‌نظر از رنگ پوست‌شان باید برای محافظت دربرابر اشعه‌های خورشید از یک ضد آفتاب استفاده کنند.

۶. اگر در طول روز وارد فضای باز نشویم هم باید از کرم ضد آفتاب استفاده کرد؟

تفاوتی نمی‌کند که بخواهید تمام روز را در ساحل یا استخری روباز بگذرانید، در اتومبیل‌تان در مسیر بین خانه و محل کار در رفت‌وآمد باشید یا تمام مدت زیر یک فضای سقف‌دار حضور داشته باشید؛ تحت هرشرایطی شما به نوعی با اشعه‌های ماورابنفش سروکار خواهید داشت؛ فراموش نکنید که این پرتوها از شیشه هم عبور می‌کنند.

۷. فرق بین کرم ضد آفتاب صورت و کرم ضد آفتاب بدن چیست؟

تنها تفاوتی که بین‌شان وجود دارد، اندازه بطری‌ای است که این دو کرم در آن به فروش می‌رسند. نیازی نیست برای صورت و بدن‌تان، دو کرم ضد آفتاب جداگانه تهیه کنید، چون بیشتر محصولات موجود در بازار به طور مشترک این کار را انجام می‌دهند.

اما، اگر به این خاطر که گفته می‌شود، پوست صورت نسبت به پوست بدن حساس‌تر است و ترجیح می‌دهید از کرمی سبک، فاقد چربی و متناسب با پوست صورت برای مصرف روزانه استفاده کنید تا احتمال پرشدن منافذ چربی پوستی، التهاب و خارش کاهش پیدا کند، می‌توانید به دنبال بهترین کرم ضدآفتاب ویژه پوست صورت خود باشید.

۸. کودکان باید از کرم‌های ضد آفتاب متفاوتی استفاده کنند؟

کودکان و آن دسته افرادی که پوست حساسی دارند، بهتر است به توصیه کارشناسان از یک کرم ضد آفتاب مینرال استفاده کنند، چون با مصرفش احتمال بروز جوش و واکنش‌های آلرژیک کمتر خواهد شد. در ضمن چون کودکان معمولاً یکجا بند نمی‌شوند تا به پوست‌شان کرم بمالید، بهتر است از یک اسپری ضد آفتاب برای‌ آنها استفاده کنید.

۹. آیا در کرم‌های ضد آفتاب مواد موثره مضری هم وجود دارد؟

از آنجایی‌که تمام محصولات تولیدشده موردتایید وزارت بهداشت در کشور بارها موردآزمایش قرار می‌گیرند، از این بابت نباید نگرانی به دل خود راه دهید. تنها اگر جزو آن دسته افرادی هستید که به حساسیت‌های پوستی‌ای مانند اگزما یا رزاسه دچار شدید یا مستعد واکنش‌های آلرژیک هستید، باید حتماً از کرم‌های ضدآفتاب حاوی روی اکسید و تیتانیوم اکسید استفاده کنید.