روش‌های لیزر درمانی پوست

لیزر چیست؟
لیزر LASER مخفف (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) به معنی نور متمرکز هدایت شده و تشدید شده می‌باشد.

لیزر درمانی برای درمان بیماری‌ها و مشکلات پوستی مختلف استفاده می شود که عبارتند از:

👈رفع موهای زائد
👈پاک کردن تتو
👈جای آکنه و زخم
👈مشکلات پیری پوست (لکه‌ها، چین و چروک)
👈تیرگی زیر چشم
👈و ...

۲ نوع اصلی لیزر درمانی :

1️⃣لیزر ابلاتیو:
در این روش، یک طول موج شدید از نور بر پوست تابیده شده و لایه‌های بیرونیِ آسیب دیده به واسطه پیری یا خورشید از بین میرود. لیزر پوست زیرین را تحریک کرده و منجر به تشکیل کلاژن و بهبود چین و چروک میشود. بعد از لیزردرمانی، پماد مرطوب‌کننده و پانسمان روی پوست اعمال شده و پس از التیام پوست، پوست جدیدی شکل میگیرد که صاف‌تر و محکم‌تر ست. شامل:
لیزر CO2
لیزر اربیوم یتریوم-آلومینیوم-لیزر گارنت

2️⃣لیزر غیرابلاتیو:
برخلاف فن‌آوری‌های ابلاتیو که گرم میشوند و بافت بالای پوست را از بین میبرند، لیزر غیرابلاتیو یا بدون زخم، در زیر لایه سطح پوست فعالیت میکند، رشد کلاژن را تحریک کرده و پوست زیرین را سفت میکند تا شکل و سفتی پوست را بهبود بخشد و خطوط ریز و آسیب‌های پوستی خفیف تا متوسط را از بین میبرد. شامل:
لیزر رنگی پالسی
لیزر Nd yag
لیزر الکساندرایت

انواع لیزر، تعریف، کاربردها و عوارض

انواع لیزر
لیزر چون طول موج دارد، هر طول موج آن یک اثری دارد و بر اساس آن طول موج، لیزرهای مختلف با کاربردهای مختلف درست شدند.
معمولا لیزرها را به ۲ صورت پرتوان و کم توان تولید می‌کنند.

لیزرهای کم‌توان لیزرهایی با قدرت پایین هستند. در بافت گرمای خفیفی ایجاد می‌کنند و بیشتر برای درمان غیرتهاجمی استفاده می‌شود، مثل بیماری های پسوریازیس، دردهای مفصلی و بیماری برص (ویتیلیگو).
ولی بیشترین نوعی که در رشته پوست و مو به کار می‌رود، لیزرهای پرتوان هستند که انرژی بالا دارند و جزو لیزرهای تهاجمی محسوب می‌شوند.

لیرز جهت جوانسازی پوست 

برخی لیرزها جهت جوانسازی پوست استفاده می‌شوند.
بعضی لیزرها برای ضایعات پیگ مانت، لکه‌ها و خال‌های پوستی و تغیییرات رنگ دانه‌ای پوست مورد استفاده قرار می‌گیرند.
لیزرهای مخصوص رنگ دانه ها بیشتر لیزرهایی مانند لیزر کیوسوییچ یا لیزر ان دی یگ هستند که برای ضایعات رنگدانه‌ای خال‌های مختلف می‌توان استفاده کرد.

بعضی از لیزرها، لیزرهای ابلیتیو (Ablative) هستند. این لیزرها بافت را تخریب کرده، سپس بافت را برمی‌دارند تا پس از التیام، پوست جدیدی با ویژگی‌های مدنظر به وجود آید.
بعضی لیزرها نیز برای از بین بردن موهای زائد استفاده می‌شود که اصطلاحا به آن لیزر هیریمووال می‌گویند.
لیزرهای ابلیتیو (ابلاتیو) مانند لیزر CO2 فرکشنال، می‌توانند بافت های سطحی پوست را برداشت کنند. لیزرهای ابلیتیو در صورت انتخاب درست بیمار نتایج خوبی به همراه دارد.

بیشترین کاربرد را لیزرهای CO2 دارند که می‌توانند ضایعات سطحی بدون اسکار به جا گذاشتن برداشت کنند و برای رفع اسکار آکنه، رفع چین و چروک و برداشت لکه‌های پوستی استفاده می‌شوند.
لیزر CO2 و IPL برای جوانسازی پوست نیز استفاده می‌شود.

لیزر موهای زائد

لیزر موهای زائد (هیریمووال) طول موجشان به نحوی ست که رنگدانه سیاه مو را هدف قرار می‌دهند و انرژی لیزر باعث سوختن و تخریب آن می‌شود و به این ترتیب مو از بین می‌رود.
بنابراین هرچه مو سیاه‌تر و پوست سفیدتر باشد، نتیجه لیزر بهتر خواهد بود و بالعکس هرچه پوست تیره‌تر باشد و موها سفیدتر یا کرکی باشند، لیرز نتیجه ضعیف‌تری دارد.

لیزرهای مختلفی مثل لیزر الکساندرایت، لیزر دایود و IPL وجود دارد که برای از بین بردن موهای زائد استفاده می‌شوند که بسته به تعداد جلسات و نوع اثر و قدرت، متفاوت‌اند.
مثل همه دستگاه‌ها انتخاب انرژی مناسب و متناسب با رنگ پوست و استفاده و تکنیک درست لیزر خیلی کمک‌کننده است تا عوارض جدی به جا نگذارد.

طول درمان لیزر موی زائد

لیزرهای موی زائد معمولا بین ۴ تا ۶ جلسه با فاصله ۴ تا ۶ هفته برای از بین بردن موهای زائد لازم دارد و بعد از یک دوره ۴ تا ۶ هفته موی آن ناحیه با کمک لیزر از بین می‌روند.
اگر فرد مشکل هورمونی نداشته باشد تا سال‌ها ممکن است نیاز به لیزر مجدد نداشته باشد. اما اگر مشکل هورمونی داشته باشد ممکن است هر چند وقت یکبار نیاز باشد به عنوان درمان نگهدارنده از لیزر استفاده کند.

عوارض لیزر

مهم‌ترین عارضه لیزر به همراه استفاده نامناسب از دستگاه است. به این منظور که اگر انرژی به درستی انتخاب نشود و رنگ متناسب با رنگ پوست نباشد، باعث سوختگی می‌شود. این به دلیل خطای فرد انجام دهنده است که انرژی متناسب با آن را انتخاب نکرده است.

از عوارض مهم دیگر لیزر، علاوه بر استفاده غیرتخصصی فرد انجام دهنده، رعایت نکردن مراقبت های بعد از لیزر و انتخاب نادرست توسط بیمار می‌باشد.

اگر فرد انجام‌دهنده تخصص لازم و علم لازم را داشته باشد، لیزر یکی از کم‌عارضه‌ترین روش‌های درمان پوست در پزشکی است.